Egyéb méhészeti termékek
Virágpor:

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok -főleg a méhek- segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja.
A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor.
A virágpor adagolása: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap. (1 kávéskanálnyi kb.5g)

Propolisz:

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.
A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg.
Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.
Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak.
Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.

Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígyváladéka, a méhek teje. Ezzel az anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.
A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok. A B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik.
A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő általános erősítő hatású. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Leromlott, betegség utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra igen jó hatású. Szívbeteg orvosok állítása szerint a szívesek kenyere.
A méhpempő a tapasztalatok szerint négy - tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.
A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként is nagyon fontos. Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk. Adagolása felnőtt részére: a méhpempőt tartalmazó fiola tartalmából naponta fél gramm pempő (egy fiola tartalma 6 nap alatt fogyasztandó).
Általános feljavításra: naponta 0,3 - 0,4 g pempő (egy fiola tartalma 7-10 nap alatt fogyasztandó).
Súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig.
Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó.
A változáson túljutott nőknek fél-egy évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad.
Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.
Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!
A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad. A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos. Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.


Gyorsmenü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oláh László
5500 Gyomaendrőd
Attila u. 6/1.
Email: info@lepesmez.com

 

 

Copyright 2006 Minden jog fenntartva www.lepesmez.com