Méhészetről

A Magyarországon legelterjedtebb méh fajta a krajnai méh. Páncélja, potroha barna. Szőrövei pedig szürke, jól elkülönülő. Jámbor fajta.

A méhek lakása a kaptár, melynek sok típusa létezik. Nálunk egyik legelterjedtebb a fekvő típusú Nagy Boczonádi 24 keretes kaptár. A másik legelterjedtebb típus a rakodó rendszerű kaptár, mely keretmérettől függően lehet alacsonykeretes félboczonádi vagy hunorkaptár. Ezeken kívül Magyarországon összesen kb. 35 féle kaptártípust tartanak számon.

Egy méhcsalád összetétel a következő egyedkből áll:

  • méhanya: átlagosan 3-5 évet él, s a méhcsalád motorja
  • munkásméhek: számuk akár 50 ezer is lehet, gyüjtőmunkát és kaptár belső munkát végeznek, 1-2 hónapig él
  • herék: számuk 100 és 3000 között ingadozik, 3-5 hónapig él

Az anya és a dolgozóméh nőstény, a here hím. Az anya teljesen kifejlődött nőstény, míg a dolgozóméh ivartalan nősténynek tekinthető. A méhcsalád fejlődése ciklikus. Az erőteljes méhcsaládfejlődés a tavaszi hónapokra jellemző. A legaktívabb időszak a május, az akácvirágzás ideje. Ekkor az anya napi 1000-1500 petét is képes lerakni.

A munkásméh élettartama hordástól és évszaktól fűgg. Tavaszól őszig 4-8 hét. Télen 5-6 hónapig is él. A kikelést követően a munkamegosztásuk nagyon precíz és megtervezett. A fiatal dolgozóméh viaszsejteket takarít, fiasítást etet, viaszt termel, mézet érlel, kaptárt őriz. Ezek után virágport és nektárt gyűjt. S élete legvégén pedig vizet és propoliszt gyűjt.

A here 3-5 hónapig él. Munkát nem végez. Feladata a méhanya megtermékenyítése. A telelésre készülve a dolgozóméhek kiüldözik a heréket a kaptárból. Télen nincs here a családban.

A méhek télen nem alszanak téli álmot. Fürtalakzatban összehúzódva hőtermelő munkát végeznek. Az energiát a nyár folyamán elraktározott mézből nyerik. Ha ez ősszel nem elégséges, akkor a család etetésre szorul. A méhek már júliusban a telelésre készülnek. A tél átvészeléséhez a méhcsaládnak kb. 15 kg élelemre van szüksége. A tél átvészelése után az anya már január februárban megkezdi a petézést. Ezt az idő javulásával fokozza. A téli kis népesség tavasszal fejlődésnek indul, s az akácvirágzásra tetőzik. Ha egy kaptárban túlszaporodnak a méhek akkor a munkásméhek új anyát nevelnek s a méhcsalád megrajzik. A népesség egy része az új anyával másik fészket keres magának. A méhész feladta ennek megakadályozása, s a túlnépesedett család mesterséges szétválasztása, mellyel új méhraj születik.

Gyorsmenü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oláh László
5500 Gyomaendrőd
Attila u. 6/1.
Email: info@lepesmez.com

 

 

Copyright 2006 Minden jog fenntartva www.lepesmez.com